Нова система за обезопасяване на укрепващи вериги

Нова система за обезопасяване на укрепващи вериги

Укрепващите вериги могат да се освобождават автоматично по време на транспорт, тъй като използваните в практиката вериги често не отговарят на законовите разпоредби. Разхлабените вериги за укрепване не са често явление, но се срещат и представляват огромен риск за сигурността на хора и товари..

Фирма europrotec GmbH www.europrotec.de  разработи нова система за безопасност (анти-ротационна ключалка) за винтови тресчотки на вериги за укрепване, която се предлага за вериги с размери 6мм, 8мм , 10мм и 13мм, включително TÜV сертификат.

Какво наложи разработката на нашата система

 

 В DIN EN 12195-3 2001/07 (DIN EN за вериги за укрепване), точка 5.2 се казва:

“Обтегачите трябва да бъдат конструирани така, че разхлабване на системата да бъде предизвикано само след ръчна намеса.”

Според стандарта, не е достатъчно затягащия лост някъде или някак си да се закрепи.

Затегателните елементи трябва да бъдат проектирани така, че да имат съответно устройство, предотвратяващо разхлабване на веригата поради една основателна причина: всеки товар или закрепване може да бъде различен и затягащите елементи трябва да бъдат подготвени за всеки случай и винаги да бъдат защитени срещу саморазвиване.

Днес на практика се споменават две възможности: „самозаключваща се(трапецовидна) резба“ и „верига за безопасност“

В механиката самозаключването означава съпротивление, предизвикано от триенето при приплъзване или усукване на две съседни тела. След като статичното триене бъде превишено или при динамично натоварване, телата вече не се самозаключват.

Самозаключващата се резба не съществува при използваните днес тресчотки за вериги, което става ясно при тестване на резбата на същите. Други параметри също не са достигнати.

Вече предлаганата  верига за сигурност за фиксиране на затягащия лост обикновено не се използва, защото тази резервна верига е много непрактична, отнема време на шофьорите и обикновено е „загубена“ след кратко време.

Ако тези вериги или въжета са загубени по пътя, възникват нови рискове. На практика тези вериги за безопасност не се използват, в което всеки може да убеди, ако проверим как се превозват тежки и извънгабаритни машини и съоръжения.

Затягащите елементи без защита срещу саморазвиване не отговарят на валидната от 2001 г. насам норма Norm DIN EN 12195-3, следователно са недопустими и представляват огромен риск за сигурността.

Нашата нова анти-ротационна ключалка е здраво свързана с рамото и ергономично управлявана. Конструкцията е проста и лесна за употреба. Освен това няма изпъкнали части, които могат да попречат или да причинят нараняване

Материалът на блокиращия елемент Ergolash

7,5 мм дебела и особенно удароустойчива, специална пластмаса,изработена в Байер Леверкузен, подсигурена със стомана;

запазва качествата си, дори при температури от -30 градуса.

Специалната форма на Ergolash блокира обтегача в посоката на разхлабване, което прави възможно затягане на системата в заключено състояние.

За освобождаване на обтегача на веригата е нужно дръпване назад и леко завъртане на блокиращият елемент Ergolash.

МИРАПРОТЕК БГ ЕООД е официален представител на europrotec GmbH за страната и ви предлага :

Укрепващи едностранни или двустранни вериги  

Клас 8 от 22kN, 40 kN, 63 kN, 106 kN с патентованото изделие блокиращ елемент Ergolash,

Стандартна дължина на веригите 2м, по желание на клиента всяка друга дължина, със сертификат и плакет, както и Карта за годишна проверка на веригите за износване и деформации.

Клас 10 от 50kN, 80 kN, 134 kN с патентованото изделие блокиращ елемент Ergolash,

Стандартна дължина на веригите 2м, по желание на клиента всяка друга дължина, със сертификат и плакет, както и Карта за годишна проверка на веригите за износване и деформации.